Fibromiyalji tedavisi ve ağrı noktaları: Fibromiyalji kuru iğne tedavisi nedir?
Hastanın yaşam standartlarını birçok yönden etkileyen fibromiyalji, hafif bir ağrıyla başlayıp giderek alevlenebilmektedir. Belirtileri çok değişkenlik gösteren bu rahatsızlığa genellikle sinir sistemi bozuklukları, kas ve sistem bozuklukları gibi nedenler neden olur.
Fibromiyalji ağrı noktaları; Ense, ense, omuz kuşağı ve sırtın üst kısmı en sık görülen bölgeler olmakla birlikte bazı hastalarda farklı şikayetler yaşanabilmektedir. Teşhis edilmesi uzun zaman alan fibromiyaljiyi gelin biraz daha yakından tanıyalım!
FİBROMİYALJİ HASTALIĞI
Fibromiyalji; Çoğunlukla ağrı, hassasiyet, zihinsel karışıklık ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarına neden olan kronik bir ağrı sendromudur. Fibromiyaljinin semptomları ve şiddeti hastadan hastaya ve hastalığın süresine göre büyük farklılıklar gösterir. Genel belirtiler arasında boyun ağrısı ve tutukluk sık görülür. Hastalığın kesin bir nedeni olmadığından sıklıkla diğer hastalıklarla karıştırılır.
FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ
-
Kronik yorgunluk. Uykusuzluk çekmek, uyanmakta zorluk çekmek, yeterince uyuduğunuz halde gereğinden fazla uyumak.
-
İş verimleri düşük olduğundan sosyal yaşamları sınırlıdır. Normal günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorluk çekerler.
-
Bilişsel sorunların belirtileri: konsantre olmada ve/veya bir şeyleri hatırlamada zorluk, zihinsel düzensizlik.
-
Duygudurum bozuklukları: Bu hastalarda gerginlik, anksiyete ve depresyon oldukça yaygındır.
-
Egzersizlere dirençli olmak ve kendini çok yorgun hissetmek.
Bu yazımızda en sık görülen belirtileri verdik. Fibromiyalji hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişir.
FİBROMİYALJİ AĞRI NOKTALARI
-
kafanın arka tarafı
-
omuz üstleri
-
üst göğüs
-
Kalçalar
-
dizler
-
Dirsekler
Fibromiyalji noktaları hastalığın teşhisi için kesin bir veri değildir. Bunun yerine, üç aydan uzun süredir devam eden yaygın ağrı varsa ve ağrıyı açıklayabilecek teşhis edilebilir bir tıbbi durum yoksa fibromiyalji tanısı konulabilir.
KURU İĞNE TEDAVİSİ
Bu tedavi yönteminde ince bir enjeksiyon iğnesi kullanılır. İlaçsız enjeksiyon iğnesinin mekanik etkisinden yararlanılarak kastaki sertleşmeler ortadan kaldırılır. Son zamanlarda özellikle fibromiyalji ve kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaya başlanan bu yöntem, çeşitli boyutlarda ince iğnelerle kaslara sinyal gönderilerek uygulanmaktadır.
KURU İĞNE TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Kas spazmına ve tetik noktalara (hassas noktalar olarak da bilinir) iğne batırılır ve birkaç saniye beklenir; Böylece amaç spazmı gidermek ve tetik noktaları gevşetmektir. Çeşitli uzunluklarda iğneler ve oldukça ince iğneler kullanılır. Bu iğneler, kişide ağrıya neden olan ve kasılma nedeniyle işlevini yerine getiremeyen kasların içindeki ağrı noktalarına batırılır. Bu işlem sayesinde hastanın kaslarındaki spazm giderilir.
KURU İĞNE TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA YAPILABİLİR?
-
Sırt ağrısı,
-
Boyun ağrısı,
-
Sırt ağrısı,
-
Miyofasiyal ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu,
-
Omuz hareket kısıtlılığı ve omuz ağrısı,
-
Golfçü ve Tenisçi dirseği,
-
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonunda,
-
Ağrılı kas spazmları,
-
Duruş bozukluğu veya skolyoz nedeniyle oluşan kas gerginliğine bağlı el, dirsek, omuz, topuk ve kalça tendinitleri,
-
Çene eklemindeki tetik noktalardan kaynaklanan ağrılar,
-
Travma sonrası ortaya çıkan omurga ağrısı.
KURU İĞNE TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?
Kuru iğne tedavisi işlemi genel olarak 12-15 yaş grubundan başlamak üzere herkese ve her yaşa uygundur. Hastanın sahip olabileceği pek çok kronik hastalık, kuru iğne tedavisi için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. İğne korkusu olan hastaların rahatlıkla uygulayabileceği bu tedavi sistemi; Çünkü hastalar çoğu zaman iğneyi hissetmezler.
KURU İĞNE TEDAVİSİ OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
İğnelerle yapılan bir tedavi tekniği olduğu için mutlaka alanında uzman ve tetik nokta yerleştirme konusunda bilgili hekimler tarafından yapılmalıdır. Doğru uygulamalarla kuru iğne tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. Tek başına veya diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında başarı oranı da artabilmektedir. Gerçek ve etkili bir uygulama için ilgili alanda (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon) uzman doktorlara danışılması önemlidir.