Haber

Bir maratondasınız ve bitiş çizgisine asla ulaşamazsınız!

Bir maratondasınız ve bitiş çizgisine asla ulaşamazsınız!

Sürekli bir şeylere yetişmeye çalışmak yorucu bir süreç…

Uzmanlar, iş, aile, arkadaşlar ve kişisel ihtiyaçlar gibi pek çok alanı tatmin edecek şekilde yaşamanın yaşam kalitemizi artırdığını, bu alanlarda istikrarın sağlanmasının önemli olduğunu söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Dr. istikrarı sağlamanın kolay olmadığını belirtiyor. Aslı Zeynep Başabak Bhais, birçok faktörün kişinin istikrarlı bir yaşam sürmesini zorlaştırdığını, kişinin hem fiziksel hem de duygusal sağlığının olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Zeynep Başabak Bhais, bireylerin iş, aile ve özel yaşamları arasında istikrar sağlamada yaşadıkları zorluklara ilişkin açıklamalarda bulunarak, bu istikrarın neden değerli olduğuna değindi.

Yardım istememek kişinin istikrarlı bir yaşam sürmesini zorlaştırır

Uzman Klinik Psikolog Dr., yaşam tatminimizi belirleyen birçok yaşam alanımızın olduğuna dikkat çekiyor. Aslı Zeynep Başabak Bhais, iş, aile, arkadaşlar ve kişisel ihtiyaçlar gibi birçok alanda tatmin edici yaşamanın yaşam kalitemizi de artırdığını belirtti. Bu alanlarda istikrarın sağlanarak memnuniyetin artırılmasının keyifli bir yaşamın ön koşulu olduğunu belirten Bhais, “Ancak bu göründüğü kadar kolay değil. Kendi önceliklerini belirleyememesi, bir alana diğerlerinden daha fazla önem ve çaba göstermesi, bu alanlara yönelik gerçekçi olmayan yüksek standartlara sahip olması, olduğundan daha fazla sorumluluk üstlenmesi gibi pek çok durum kişinin dengeli bir yaşam sürmesini zorlaştırır. uygun bir destek sistemine sahip olmamak ya da destek sistemi olsa bile yardım istememekle başa çıkabilmektedir. Bu da kişinin hem fiziksel hem de duygusal sağlığını olumsuz etkiliyor.” Sanki konuşuyordu.

Aile içinde destek sistemi oluşturulmalı ve zaman yönetimi becerileri geliştirilmelidir.

Çalışan ebeveynlerin sıklıkla çocuklarına yeterli zaman ayıramama ve ihtiyaçlarını karşılayamama sorununun ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Dr. Aslı Zeynep Başabak Bhais, “Bu hem çocukları hem de çocukları etkileyen bir durum. ebeveynler ve çocuklar. “Ebeveynler için bunun stres, suçluluk duygusu, yetersizlik duygusu ve buna bağlı tükenmişlik ve yaşamın diğer alanlarında artan tatminsizlik gibi birçok sonucu olabilir.” söz konusu.

Ebeveynle yetersiz iletişimin çocuğun birçok açıdan ciddi sorunlar yaşamasına neden olacağını vurgulayan Bhais, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlgisiz ebeveynlerle büyümek; özgüven eksikliği, korku, depresyon, öfke kontrolü sorunları gibi pek çok psikolojik soruna neden olabiliyor. Bu durum yanlış arkadaş çevresi, düşük okul başarısı, davranış sorunları, bağımlılık gibi sonuçlara yol açabilir. Fiziksel sağlık açısından yetersiz beslenme ve yetersiz egzersiz nedeniyle sorunlar ortaya çıkabilir. Bu etkileri hafifletmek ve dengeyi korumak için ebeveynlerin aile içinde destek sistemleri oluşturması, zaman yönetimi becerilerini geliştirmesi, iş ve aile yaşamını daha iyi dengelemesi önemlidir. “Ayrıca açık iletişim ve kaliteli zaman geçirmenin de olumlu etkileri olabilir.”

Sadece koşmalısın ve daha ne kadar koşabileceğin bile belli değil

Uzman Klinik Psikolog Dr., sürekli bir şeye yetişmeye çalışıp bunu başaramama psikolojisinin insanları çeşitli şekillerde etkileyebildiğine ve bu durumun altında yatan nedenlerin karmaşık olabileceğine dikkat çekiyor. Aslı Zeynep Başabak Bhais, “Öncelikle şunu net olarak söyleyebiliriz ki ister gerçek olsun, ister insanın düşüncesi olsun bir şeyle uzun süre yetinmeye çalışmak insanı yoran, yıpratan bir süreç. Bir maratondasınız ve asla bitiş çizgisine varamıyorsunuz, hiç dinlenemiyorsunuz, sadece koşmanız gerekiyor ve daha ne kadar koşacağınızı bile bilmiyorsunuz. “Bu herkes için yıkıcı olacak.” söz konusu.

Bu durumun yaratacağı gerginlik ve bitkinlik duygusunun kendimize olan inancımızın azalmasına, mutsuzluğumuza ve yeterli olmaya çalıştığımız diğer alanlarda daha da yetersiz olmamıza neden olacağını belirten Bhais, “Bunun etkilerini hafifletmek için Bu psikolojiyle kendimizi ve yapmamız gerekenleri iyi tanımlamalı, gerçekçi beklentilere sahip olmalı ve destek ağı oluşturmalıyız.” değerli. Ayrıca insanların önceliklerini belirlemelerine ve zamanlarını daha tutarlı kullanmaya çalışmalarına da yardımcı olabilir. Sonuç olarak sürekli bir şeylere yetişmeye çalışmak, yetişememek psikolojisi insanları olumsuz etkileyebiliyor ve altında farklı sebepler yatabiliyor. “Bu durumu anlamak ve yönetmek, daha sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak için önemlidir.” Sanki konuşuyordu.

Dengeli bir yaşam üretken bir yaşam demektir

Uzman Klinik Psikolog Dr. Aslı Zeynep Başabak Bhais, insanların hayatlarındaki beklentileri nasıl dengeleyebileceklerini ve bu istikrarı korumanın önemini anlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Dengeli bir yaşam, mutlu, sağlıklı ve üretken bir yaşam demektir. “Dengeli bir yaşam için önceliklerimizi doğru belirlemek, işlerin her zaman istediğimiz gibi gitmeyeceğini kabul etmek ve bu gibi durumlarda yeni planlar yapmak, zamanı iyi yönetme becerisine ve sosyal destek ağına sahip olmak önemli.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu